Aan het stuur van je eigen carrière
Trainee Tessa Baart voelt zich helemaal thuis in water en klimaat.
Op het stadhuis in Amersfoort ontmoeten we Tessa Baart. De eerste trainee van het Platform traineeship dat eind vorig jaar van start is gegaan. Wat is haar motivatie om deel te nemen en zijn haar ervaringen? Welke tips heeft ze voor andere trainees en gemeenten? We vragen het haar allemaal. Tijd voor een nadere kennismaking.
Het begon met het enthousiasme van een vriendin dat zorgde voor de kennismaking met de master Industrial Ecology in Leiden en Delft enkele jaren geleden. Tessa: “Je werkt veel samen met medestudenten aan duurzaamheidthema’s zoals biodiversiteit, energietransitie en klimaat adaptatie. Een van de projecten ging over ruimtelijke ontwikkelingen: Hoe richt je een gebied in? Daar maakten we in een team een herontwerp van een stedelijk gebied met oplossingen voor het energieopwekking, rioolsysteem en lokaal hergebruiken van water.” Met een scriptie over klimaatadaptatie in twee wijken in Den Haag rondde ze haar opleiding af.
Tessa ontwikkelt tijdens haar studententijd bij een zeilvereniging haar passie voor zeilen en uiteindelijk skûtsjes om precies te zijn. “Ik wilde niet bij een borrelvereniging, maar ook iets actiefs doen. Dat heb ik gevonden bij de zeilvereniging. Ik heb heel veel tijd doorgebracht op het water. En zelfs in het skûtsje team een aantal jaar actief geweest. Mijn vader was binnenvaartschipper toen ik klein was. In die tijd wilde ik niets weten van zeilen. Nu waardeer ik het water heel erg. Als bijbaan heb ik gewerkt als hostess en later als schipper op tours gevaren in de Amsterdamse grachten.
Tijdens het traineeship leer je ook om aan het roer te staan. Je zoekt de verdieping op in je werk. Waar loop je tegenaan? Wat vind ik leuk in mijn werk? Hoe zou het beter kunnen? Je spiegelt ook aan de ervaringen van medetrainees tijdens de intervisies. Voor het traineeship kwam ik via via meestal wel aan de volgende stap, maar wat wil ik zelf? Zo heb ik tijdens het traineeship de overstap gemaakt van adviesbureau naar gemeente.”
“Mijn persoonlijkheid past goed bij een gemeente. Het voordeel van een adviesbureau is dat je met experts werkt in veel verschillende projecten en gebieden. Je stapt snel in en uit projecten. Bij het hele proces betrokken zijn ligt mij beter. Dat kan ik nu bij de gemeente Amersfoort doen. Bijvoorbeeld in de opdracht groene daken subsidie: van de bestuurlijk besluitvorming tot en met de juridische communicatie en het afhandelen van de aanvragen.
In het project Aanpak Hitte Adaptatie Amersfoort gaat het om de vraag hoe we de omgeving kunnen inrichten om hittestress te voorkomen en om te gaan met hittegolven in de toekomst. Hierbij stel ik met mijn begeleider Anne een plan op van acties. Dit gaat weer meer over de ambities die de gemeente heeft en de afstemming hierover intern.”
Voor organisaties die een trainee willen heeft Tessa een heldere tip. “Zorg voor een duidelijke opdracht voor de trainee als deze begint. Het is prettig als er al wat handvatten zijn en je niet hoeft te zwemmen als je binnenkomt. Je bent namelijk in het begin best wel zoekende. Het is aan jezelf als trainee om aan de bel te trekken als iets niet lukt. Die verantwoordelijkheid heb je, maar inwerken en begeleiding zijn daarbij erg belangrijk. Oriënterende trainees wil ik meegeven dat je kritisch moet zijn of iets wel bij je past. Stel vragen en zeg gerust als het niet is wat je zoekt. Dat kan ook na het tweede gesprek.
De klik die ik voelde bij de gemeente Amersfoort was een fijn gevoel. Ik wist wat ik wilde; niet te grote gemeente en niet te klein. Het was een gevoel dat het goed zat. En volgens mij is het wederzijds. We denken al na over mogelijkheden in de toekomst.”