Naar overzicht

Terugblik Module #2 platformacademie 9 mei 2023

Hoe en waarom houden we de balans tussen het grond- en oppervlaktewater in Bunschoten, Vathorst en de Eempolder?

Na een succesvolle aftrap van de Platform Academie op 23 maart 2023 is er op 9 mei een mooi vervolg gegeven aan de reeks Academiebijeenkomsten. Ditmaal werd de middag afgetrapt in het gemeentehuis van Bunschoten-Spakenburg en ging men van hieruit op pad richting een aantal interessante en informatieve locaties in de omgeving.

Een goede beheersing van het grondwater en oppervlaktewater is essentieel voor de verstedelijkte kernen van Bunschoten en Vathorst. Klimaatbuien, grondwaterdruk, droogte, verzakking en kans op paalrot, stellen uitdagingen aan het waterbeheer. Gemeenten en waterschap treden hierin samen op. Hoe dan? 

Deze middag werden we ontvangen in de raadszaal van de gemeente Bunschoten en gingen we nader kennismaken met de opgaven en het werk vanuit de gemeenten en het Waterschap. Senior beleidsadviseur /manager water, Aad Voorwinden en buitendienst medewerker Jan Keulen, schetsten de speciale watersituatie in Bunschoten en hoe zij en het team daarop inspelen. Maar niet alleen het regen- of grondwater vormen risico’s. Bunschoten heeft een unieke bescherming tegen het toenemende risico op overstromingen vanuit de randmeren. Aad en Jan namen ons mee naar een aantal locaties in de stad om de aanpak ook met eigen ogen te kunnen zien.  Als eerste gingen we naar de prachtige haven van Bunschoten waar de flexibele waterkering is aangelegd en zelfs het volkslied ten gehore werd gebracht (gelukkig hebben we de foto’s nog ????).

Vervolgens gingen we, helaas door het enorme slechte weer met bus en auto in plaats van op de fiets naar het buitengebied van de Eempolder. Langs de ‘Bunschoter Overtoom’, een wereldprimeur, en de wijk Rengerswetering naar de Laakzone. Charles Rijsbosch, voormalig projectleider van de gemeente Amersfoort, en Dimitri van Dam, accounthouder bij het waterschap, vertelden meer over de integrale gebiedsontwikkeling van de Laakzone en de relatie met de waterhuishouding van Nijkerkerveen en Vathorst. We eindigden in Vathorst/Laakzone alvorens we deze natte maar leuke en interessante middag echt afsloten met een borrel en bitterbal bij De Kooi. En zo werd ook deze tweede editie van de platformacademie een groot succes! 

Eén van onze trainees van de academie, Simone Runtulalo schreef hierover het volgende:

Voor mij was de eerste module van de platformacademie op 23 maart jl. al zeer geslaagd. Voor de tweede module begon de middag in het gemeentehuis van Bunschoten-Spakenburg met een gezellige lunch en een informatieve presentatie van Aad Voorwinden en beheerder Jan Keulen over het watersysteem en de uitdagingen voor het gebied met oog op water en bodem. Helaas moesten we vanwege weersomstandigheden de fiets inruilen voor een busje en auto om daarmee een aantal punten in de gemeente te bezoeken. De eerste stop was de oude haven om de zelfsluitende waterkering te bekijken. Een erg innovatieve waterkering die helemaal niet opvalt en pas tevoorschijn komt bij hoog water. De volgende stop was een zelfbedieningsovertoom. Een plek aan de dijk waar recreatievaart zonder een sluis aan de andere kant van de dijk kan komen. Voor mij nieuw en erg interessant om te zien. Nog een mooi voorbeeld van een innovatief en creatief kunstwerk. Als laatste stopten we twee keer langs de Laak waar in de afgelopen jaren gewerkt is aan het vergroten van de recreatiemogelijkheden tussen Vathorst en Bunschoten-Spakenburg. Om de bevaarbaarheid tussen Bunschoten en Vathorst te vergroten is deze sluis toentertijd aangelegd welke zelf met de hand te bedienen is. Ook is hiervoor de Laak bij Vathorst verbreed en zijn een aantal bruggen verhoogd. Dimitri van Dam en Charles Rijsbosch  hebben ons daar in het veld meer over verteld, erg leerzaam. 

Na een gezellige borrel zat de middag er al weer op. Ik kijk terug op een regenachtige maar gezellige en leerzame middag. Ik kijk uit naar de volgende Platformacademie!

Hoe nu verder?

Er zullen jaarlijks zo’n 5 á 6 modules (dagdelen) worden georganiseerd. 

Voor 2023 zijn tot dusver gepland:

4 juli 2023, 12.00 – 16.00 uur, start de Taats, Grebbedijk 57 Wageningen

Thema: Fiets-excursie: Overstromingsrisico’s, impact en bescherming, en hoe nemen we waterzorg mee in gebiedsontwikkelingen in de Gelderse Vallei?

7 september 2023, 12.30 – 17.00 uur deelname aan de jaarlijkse Platformdag

Begin november, datum en tijdstip nog nader te bepalen

Thema: informatie over en deelname aan de (waterschaps) schouw

De Platform Academie is een initiatief van het PWVE. Het doel van de Academie is om (jonge) professionals, trainees en stagiaires kennis te laten maken met de vele aspecten van het vakgebied van water, riolering en klimaat adaptatie in onze regio. Per module kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Dat kan bij het secretariaat van het PWVE, José Lieferink, jlieferink@vallei-veluwe.nl

De Academie biedt je een inkijk bij de Platform-gemeenten en het Waterschap, brengt je in contact met veel verschillende collega’s, managers en bestuurders en neemt je mee naar de meest uiteenlopende plekken in ons verzorgingsgebied, met een diversiteit aan opgaven en werkzaamheden.