Naar overzicht

Terugblik Ambtelijk Platform ‘Bouwen met water!’ 5 september in Veenendaal

Ieder jaar vieren we traditiegetrouw op de eerste donderdag van september het bestaan van ons platform. Dit jaar was dat in Veenendaal. Veel bestuurders,  managers en medewerkers van onze 16 gemeenten en het waterschap kwamen bijeen in HUGO’s pannenkoekenrestaurant,  rond het thema ‘bouwen met water’.  

In 2023 heeft voormalig minister Harbers de Kamerbrief ‘Water en bodem sturend’ uitgestuurd. Maar ‘avant la lettre’, demonstreert Veenendaal met de aanleg van de wijken Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost hoe een waterrobuuste en klimaatadaptieve wijk is te bouwen, in een van de natste delen van de Gelderse Vallei.

Op de fiets zijn we de middag langs diverse voorbeelden gereden van woningbouw, waterinrichting, , ecologie en natuurontwikkeling, tot zelfs (water)kunst in de openbare ruimte.

Presentatie Alex Hekman van Sweco: Wat betekent water en bodem sturend voor de ruimtelijke planvorming?

Voordat we op excursie gingen kregen nog we een gloedvol betoog van Alex Hekman, business director water bij Sweco, over water en bodem sturend in de ruimtelijke ordening van Nederland.

Aan de hand van diverse landelijke inrichtingsvraagstukken en klimaatopgaven benoemde Alex Hekman 5 ontwerpprincipes voor ‘water en bodem sturend’:
1.    Gij zult niet afwentelen!
2.    Vergroot de sponswerking van het water- en bodemsysteem.
3.    Houdt rekening met onwaarschijnlijke extremen.
4.    Een aanpasbare inrichting voor de lande termijn.
5.    Benut kansen voor systeemherstel.

Meer weten? Bekijk hier de presentatie.

Bekijk hier een impressie: