Naar overzicht

Terugblik Module VI Platformacademie 10 maart 2025 + reflectie stagiaire Roos Schoolen

Amersfoort/Vathorst & Bovenduist: water en bodem sturend in plan en praktijk

Het was weer een interessante en afwisselden platform academie op 10 maart in de gemeente Amersfoort in de wijk Vathorst & Bovenduist. Gemeente Amersfoort heeft een grote woningbouwopgave. De wijk Vathorst met circa 11.000 woningen is nu bijna klaar. Maar er ligt een concrete opgave op tafel voor verdere uitbreiding met de wijk Bovenduist, voor circa 3.000 woningen en een bedrijventerrein. Geen eenvoudige opgaven allebei. Hoge ambities voor stedelijk kwaliteit, groen en duurzaamheid. Water is een belangrijk element in de wijken en speelt rol in de ontwikkeling. Niet alleen stedenbouwkundig, maar ook recreatief, ecologisch en functioneel. En de regionale wateropgave biedt ook kansen voor de wijk aan de Laak. Klimaatverandering maakt de opgaven groter: wie bewaakt de waterbalans? En houden we rekening met de kans op overstromingen?

Collega’s van de gemeente en het waterschap namen de deelnemers mee de wijk in. Ze ontdekten hoe bijzondere plekjes, grootschalige nieuwbouw en kleinschalige inrichting samengaan. En er werd getoond hoe collega’s van stedelijk water, riolering, groen en klimaatadaptatie samen een plek hebben weten te geven in de openbare ruimte. Experimenten met waterpasserende verharding, en meer? Het vraagt een stevige opstelling in de projectplanningen en realisatiefasen. Ook het waterschap is daarbij intensief betrokken, als beheerder en als planadviseur op water en bodem sturend. En doen we dan ook nog iets met duurzame aquatermie?

Stagiaire Roos Schoolen, werkzaam bij het Waterschap Vallei en Veluwe van PWVE geeft een inkijkje hoe zij de middag heeft beleefd:

Maandagmiddag 10 maart stond in het teken van Water en Bodem sturend in het groeiende Amersfoort. De bouw van Vathorst is bijna klaar en de plannen voor Bovenduist zijn nog in volle gang. Hoe neem je water en bodem mee in stedelijke ontwikkeling? Daar doken we deze middag in.

We begonnen met een lunch bij De Kamers in Vathorst, waar Charles Rijsbosch ons meenam in de ontstaansgeschiedenis van Amersfoort. Daarna vertelde Dimitri van Dam over de rol van het waterschap in Vathorst en hoe water hier niet alleen functioneel is, maar ook een belangrijke rol speelt in recreatie en natuur. Hoe zorg je dat dit goed wordt meegenomen in nieuwe plannen? Dimitri legde uit dat dit in de uitvoering een zorgvuldig en uitgebreid proces vereist. Zo maait het waterschap bijvoorbeeld meerdere keren per jaar de waterplanten in De Laak om deze bevaarbaar te houden.

Met Anne Vrouwe en Dimitri als gidsen stapte we op de fiets. We maakte een verkenning van de wijk aan de hand van zes tussenstops, om zo stil te staan bij verschillende kansen en uitdagingen. We zagen slimme wateroplossingen in de praktijk, maar bespraken bijvoorbeeld ook de hitteproblematiek in het Kaipark. Wat mij als watermanagementstudent het meest fascineerde, was hoe De Laak vroeger een kleine watergang was en nu functioneert als waterbuffer en recreatiegebied. Tijdens de laatste stop, bij Bovenduist, kregen we nog een praktische inkijk van het gebied. Hierna fietsten we weer terug naar De Kamers voor een presentatie van Anne over de plannen, uitdagingen en ontwikkelingen in het gebied. Hier hadden we het niet alleen over water en bodem sturend maar werd er ook gediscussieerd over waterbesparende maatregelen in de nieuwbouwhuizen.

Vervolgens sloten we deze informatie volle dag af met een borrel, waar we in de zon nog even napraten over de inzichten van de dag. Water en bodem zijn geen obstakels, maar juist kansen om de stad toekomstbestendig te maken. Mooi om te zien hoe gemeente Amersfoort en waterschap Vallei en Veluwe hierin samenwerken!

Hieronder een impressie van de middag:

Hoe nu verder?
Er worden jaarlijks zo’n 3 á 4 modules (dagdelen) georganiseerd. Houd hiervoor deze website of de nieuwsbrief goed in de gaten of ogen en oren open tijdens o.a. de ambtelijke platformoverleggen.