Platform Academie Module 2

Hoe en waarom houden we de balans tussen het grond- en oppervlaktewater in Bunschoten, Vathorst en de Eempolder?

Wanneer: dinsdag 9 mei 2023
Waar: Gemeentehuis Bunschoten-Spakenburg, Stadsspui 1 Bunschoten
Tijd: 12:00 uur – 16:30 uur

Een goede beheersing van het grondwater en oppervlaktewater is essentieel voor de verstedelijkte kernen van Bunschoten en Vathorst. Klimaatbuien, grondwaterdruk, droogte, verzakking en kans op paalrot, stellen uitdagingen aan het waterbeheer. Gemeenten en waterschap treden hierin samen op. Hoe dan?

Deze middag gaan we nader kennismaken met de opgaven en het werk vanuit de gemeenten en het Waterschap. We starten de middag met lunch en bezoek bij de gemeente Bunschoten. Senior beleidsadviseur /manager water, Aad Voorwinden, schets de speciale watersituatie in Bunschoten en hoe hij en het team daarop inspelen. Maar niet alleen het regen- of grondwater vormen risico’s. Bunschoten heeft een unieke bescherming tegen het toenemende risico op overstromingen vanuit de randmeren. Aad neemt ons mee naar een aantal locaties in de stad om de aanpak ook met eigen ogen te kunnen zien.

Vervolgens nemen we de fiets en gaan we het buitengebied in van de Eempolder. Langs de ‘Bunschoter Overtoom’, een wereldprimeur, en de wijk Rengerswetering naar de Laakzone. Charles Rijsbosch, voormalig projectleider van de gemeente Amersfoort, en Dimitri van Dam, accounthouder bij het waterschap, vertellen meer over de integrale gebiedsontwikkeling van de Laakzone en de relatie met de waterhuishouding van Nijkerkerveen en Vathorst.

Als het weer het toelaat, eindigen we in Vathorst/Laakzone, (misschien wel) het Venetië van Amersfoort. Een verholen kering? Gescheiden watersystemen? Klimaatrobuust? Aquathermie? Teveel om te zien, we gaan op tijd terug voor een borrel in De Kooi.

Programma

12.00 Welkom in Bunschoten met lunch

12.45 De waterbalans van Bunschoten – Aad Voorwinden

13.30 Op de fiets naar de haven van Spakenburg en Rengerswetering

14.30 Eempolder en Laakzone project – Dimitri van Dam, Charles Rijsbosch

15.30 Bezoek aan Vathorst

16.00 Retour met bitterballen of ijs (afhankelijk van het weer)

16.30 Afsluiting

Aanmelding

Maximale groepsgrootte is 15 personen.
Aanmelden bij het secretariaat van het PWVE, José Lieferink, jlieferink@vallei-veluwe.nl