Terugblik Ambtelijk Platform 23 januari 2025
De eerste platformbijeenkomst van het nieuwe jaar stond in het teken van duurzaamheid en circulariteit. Dit keer in een passende ambiance in de Panoramazaal van het Parkhuis Randenbroek in Amersfoort.
De kernvragen die aan bod kwamen waren:
In hoeverre zijn gemeenten en het waterschap actief en/of bekend met deze thema’s in de dagelijkse praktijk van hun werk? Wat en waar zijn al praktische toepassingen? En waar liggen er vragen of bedenkingen? Welke zaken willen we komende jaren in het platform op de agenda hebben om kennis en ervaringen te delen?
Om deze vragen met elkaar nader te verkennen, kreeg deze platformbijeenkomst een geheel eigen karakter van een ‘PlatformWater-café’ , afgeleid van de participatiemethode van ‘het wereldcafé’. Zo gigen we samen via een carrousel-rondgang langs de verschillende gesprekstafels.
- Platform Water-café: verkenning van thema’s Duurzaam en Circulair
Duurzaamheid en circulariteit zijn echt van die ‘container’-begrippen, heel veel zaken zijn onder deze noemers te vatten. Om daar toch wat afbakening in te maken, presenteerde Roos Schoolen, stagiaire vanuit de WUR bij ons platform, kort een aantal van de 17 VN-duurzaamheidsdoelen die op ons werk van toepassing kunnen zijn. Ook bracht zij de ‘R-ladder’ voor circulariteit naar voren, als referentie en inspiratie voor de mate van circulariteit in ons werk.
Opbrengst
Via de gespreksmethodiek van ‘het wereldcafé’ verkenden we deze thema’s in groepjes met elkaar wat tot een mooie opbrengst heeft geleid! Bekijk hier de resultaten.
Vervolg
In het volgende ambtelijke platform wil Roos haar analyse en conclusies op basis van alle input graag met ons delen. Wordt vervolgd!
Presentatie Roos Scholen
Resultaten van de tafelsessies
2. Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, een kanskaart?!
Accountmanagers Anne Kamphuis en Niek Schemmekes van het nationale projectteam introduceerden deze ochtend aan de platformleden het landelijke Convenant Schoon en Emmissieloos Bouwen. Het convenant met daarbij de ondersteunende diensten en forse SPUK-regeling zijn landelijk ingezet ter voorbereiding van de wettelijke verplichting vanaf 2030 voor overheden en bedrijven om schoon en emissieloos bouwwerkzaamheden in de openbare ruimte uit te voeren.
Het waterschap en de gemeenten Amersfoort, Leusden en Renkum hebben het convenant al ondertekend. Andere overwegen dit nog, vragen die omhog komen zijn: Maarwat heeft de samenwerking in zo’n convenant te bieden? En wat zijn de eerste ervaringen in ons werkgebied? En hoe zit dat met de SPUK-regeling (specifieke uitkering)?
Bekijk hier de presentatie van Anne Kamphuis en Niek Schemmekes
3. Platform Water-café: Input voor een nieuw Koersplan PWVE 2026
Ons PWVE is een netwerkorganisatie voor kennisdeling en samenwerking. We werken daarbij met een 5 jaren-programma, waarin we met elkaar de thema’s en praktische onderwerpen benoemen om samen aan te werken. Het huidige koersplan loopt tot eind 2025. Tijd dus om samen te praten over de thema’s en aandachtspunten voor de nieuwe periode van 2026 t/m 2030, inclusief werkwijze en organisatie. Het uiteindelijke doel is dat deelname aan het platform ‘meerwaarde’ oplevert; voor je organisatie, voor jezelf als professional en voor de sector als geheel.
Met de methodiek van ‘het wereldcafé’ hebben we in 2 gesprekrondes kort teruggekeken naar de ervaringen over programma en functioneren over de afgelopen jaren, maar ook wensen en verwachtingen voor de nieuwe periode opgehaald.
Voorafgaand aan de tafelsessie gaf Charles Rijsbosch als programma manager van het platform nog een korte introductie op doel en werkwijze van het PWVE.
In deze bijlage zijn de ‘tops’, tips en andere opmerkingen terug te lezen.